Nybörjarinformation

Hej och välkomna till Lindome Judoklubb
Vi har gemensam träning för killar och tjejer och satsar på den som satsar på judon. Hos oss ”duger” alla och det är den egna utvecklingen som gäller.

Intresseanmälan

Nybörjare

Nybörjarträningen för barn är först och främst inriktad på att främja koordinationsförmåga och kroppsuppfattning. Träningen handlar mycket om fallteknikträning och gymnastiska övningar. Förbättrad kroppskontroll har man lika mycket nytta av på judomattan som utanför så även om barnen slutar med judoträning efter någon termin så har man ändå lärt sig någonting som de kommer att ha nytta av under all framtid. Man får lära sig att fungera i en idrottsgrupp, att lyssna på ledaren och att ta hänsyn till träningskamrater. Till skillnad från lekjudon lär sig barnen även kasttekniker så att de kan gradera sig.

Ordningsregler

Du själv

  • Om du är nybörjare och saknar judodräkt, ska du använda träningsoverall utan dragkedja så att ingen river sig.
  • Judodräkten eller träningsdräkten ska vara hel och ren.
  • Bär inga smycken såsom armband, halsband, örhängen eller klockor under träningen.
  • Se alltid till att träna med korta naglar, så att du inte river dig själv eller någon av kompisarna.
  • På golvet ska du använda tofflor eller strumpor.

På mattan

  • Buga alltid när du går på eller av mattan.
  • Koncentrera dig på träningen och lyssna på tränaren.
  • Om du behöver lämna mattan under träning; säg alltid till tränaren först.
  • Det är förbjudet att äta/dricka på mattan.
  • Ta med egen vattenflaska (ingen dricka eller saft), uppmärkt med namn.

Judodräkter

Klubben säljer judodräkter med priser från ca 300 kr. Fråga tränaren INNAN/EFTER träningstid.

Judons graderingssystem

När man börjar med judo och kommit så långt att man har köpt en egen judodräkt så ingår det ett vitt bälte som visar att man är nybörjare.

När man efter ett antal träningstillfällen gått igenom nödvändiga tekniker kan man avlägga ett enkelt prov för att få en gul markering på det vita bältet.

Proven inom kampsporten kallas för gradering och för att få gul markering skall man visa lite fallteknik, två fasthållningar och fyra kast.

När man har tränat minst 15 träningstillfällen så kan man första gången pröva att ta sin första grad.

Om Judo

Den stor OS-idrotten: Judo betyder ”den följsamma vägen” och utvecklades i Japan i slutet av 1800-talet. Judo har genom åren blivit en modern idrott. Judo är en av de populäraste idrotterna i många länder världen runt. Internationella Judo Federationen (IJF) har inte mindre än 177 medlemsländer (1998). I Europa utövas judo av över två miljoner människor. De två största judoländerna är Frankrike och Tyskland där det finns ungefär en halv miljon respektive över tvåhundratusen licensierade judoka (judoutövare). I mitten av 1950-talet kom judon till Sverige. Sedan 1961 är Svenska Judoförbundet (SJF) medlem i Riksidrottsförbundet (RF). Idag (1998) finns drygt fjortontontusen utövare i 170 klubbar. Av dem är mer än hälften ungdomar under 16 år, och över tvåtusen är flickor. Alla landets klubbar har ungdomsverksamhet som leds av licensierade instruktörer.

Den mjuka, tekniska och allsidiga motionsidrotten: Den variationsrika judoträningen bidrar på ett lekfullt sätt till barnens och ungdomarnas utveckling, såväl fysiskt som psykiskt. Judoträningen är mycket allsidig och har ett stort och varierat teknikutbud. Var och en kan därför hitta en ”judostil” som passar. Det spelar alltså ingen roll om du är lång eller kort, tung eller lätt, stark eller svag. Det är framför allt detta som gör judo till en så fantastisk form av motion.

Terminsavgiften
Följande avgifter gäller:
Ungdom upp till 16 år: 500 kr
Alla över 16 år: 600 kr
Familj: 1000 kr

Lindome Judoklubb har plusgiro: 81 66 91 –0 eller Swish telefonnr: 123 514 48 52.

Glöm inte att ange för vem/vilka betalningen gäller.

Styrelsen och tränarna i Lindome Judoklubb